עוגת דבש ותבלינים
יובל אלחדף
pain d’épices היא עוגה צרפתית קלאסית, במרקם על קו התפר בין לחם לעוגה. בהכנתה משתמשים בתערובת תבלינים צרפתית ארומטית המכילה בין היתר, קינמון, ציפורן, אניס ואגוז מוסקט.
את העוגה מושחים מיד עם צאתה מהתנור בסירופ סוכר מבושם, שתפקידו להעניק לעוגה עסיסיות ולהאריך את חיי המדף שלה.
רכיבים (לתבנית אינגליש אחת במידות 22X12 ס"מ):
לעוגה:
200 גרם (כוס וחצי פחות כף) קמח שיפון מלא [שטיבל 7]
100 קמח (כ-3/4 כוס) מניטובה לבן שטיבל
300 גרם (כוס פחות 2 כפות) דבש
20 גרם (2 שקיות) אבקת אפייה
60 גרם (4 כפות גדושות) סוכר
200 גרם (5/6 כוס) שמנת מתוקה
240 גרם (4 בגודל L) ביצים
10 גרם תערובת תבלינים pain d’épices או לשלב לפי הטעם קינמון, אניס, ציפורן, אגוז מוסקט, ג'ינג'ר טחון וזרעי כוסברה
1 כפית מחית או תמצית וניל
קליפה מגוררת מתפוז אחד
קליפה מגוררת מלימון אחד
לסירופ סוכר:
50 גרם (4 כפות) סוכר
35 גרם (3 כפות + כפית) מים
קליפה מגוררת של תפוז ולימון (ניתן להשתמש באלה שנותרו במסננת לאחר סינון הדבש)
אופן ההכנה:
מכינים את העוגה:
1. מערבבים היטב את הקמח, אבקת האפייה, סוכר ותבלינים בקערה.
2. חממים את הדבש עם שמנת מתוקה וקליפות התפוז והלימון בסיר או מחבת על אש בינונית במשך 4-5 דקות, עד שהתערובת מגיעה לסף רתיחה ונהיית נוזלית. יש לשים לב שלא להגיע לרתיחה. מורידים מהכיריים ומצננים כ-10 דקות.
3. מעבירים את התערובת הנוזלית דרך מסננת לתוך קערת היבשים, מוסיפים תמצית וניל וביצים, וטורפים עד לאיחוד.
4. מחממים תנור ל-160 מעלות, חום עליון תחתון + טורבו. גוזרים נייר אפייה לצורת התבנית (כולל הדפנות), מניחים בתוך התבנית ויוצקים פנימה את הבלילה עד לגובה ⅔ מהתבנית.
5. מזלפים פס של שמן זית לאורך מסת העוגה שבתבנית ועוברים עם סכין או קלף ברזל על פס השמן, על מנת ליצור שסע במרכז העוגה.
6. אופים במשך 50 דקות (אם מכינים עוגה קטנה יותר, זמן האפייה יתקצר לכ-40 דקות). העוגה מוכנה בגמר האפייה כאשר נועצים סכין במרכז העוגה והיא יוצאת חלקה.
מכינים את סירופ הסוכר ומברישים:
7. מחממים את הסוכר, מים וגרידות התפוז והלימון בכלי קטן במיקרוגל או בסיר קטן על גבי כיריים, במשך 1-2 דקות לרתיחה קלה, עד שהסוכר מתמוסס לחלוטין.
8. מסננים את סירופ הסוכר לתוך כלי קטן ומצננים.
9. מורחים את סירופ הסוכר עם מברשת על גבי העוגה מיד כשהיא יוצאת חמה מהתנור.
10. מצננים את העוגה היטב לפני פריסה.