לחם מחמצת ללא קיפולים
יובל אלחדף
לחם מחמצת מקמח רותה מלא – קמח שנטחן מחיטה רותה, חיטה מקומית ארצישראלית המאופיינת בצבע בהיר וטעם מיוחד. מומלץ מאוד להכין לילדים שאוהבים לחמים בהירים, כך הם יוכלו לקבל את הערכים התזונתיים שבקמח מלא 100% מבלי להרגיש (:
רכיבים (לשתי כיכרות לחם):
720 גרם (5 כוסות) קמח רותה מלא
600 גרם (2.5 כוסות) מים
16 גרם (1 כף שטוחות) מלח דק
160 גרם מחמצת
אופן ההכנה:
מכינים את האוטוליזה:
1. מערבבים את הקמח עם 600 גרם מים בקערת מיקסר עם וו לישה, עד לאיחוד. עוצרים את המיקסר, מכסים את הקערה וממתינים כשעה.
מכינים את הבצק:
2. מוסיפים את המלח ולשים במהירות בינונית-גבוהה למשך 4-5 דקות, עד שמתקבל בצק בעל מרקם קרמי, שנאסף סביב וו הלישה ומתנתק מקערת המיקסר. מוסיפים את המחמצת וממשיכים ללוש עד שהיא נטמעת בבצק. בהתחלה מרקם הבצק יתפרק, אבל אחרי דקה הוא ייאסף מחדש לכדור בצק הומוגני.
3. אוספים את הבצק, מעבירים לקופסה 3 ליטר משומנת קלות, בעלת (חשוב שהקופסה תהיה בעלת נפח כפול ממשקל הבצק) מכסים את הקופה במכסה ומניחים בטמפרטורת חדר למשך כשעה וחצי.
4. מעבירים את הקופסה עם הבצק למקרר למשך לילה עד להכפלת הנפח.
מכינים את כיכרות הלחם:
5. יום למחרת מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ומחלקים ל-2 חלקים שווים במשקל כ-750 גרם כל אחד. אוספים ומעגלים בעדינות כל יחידה לכדור, מקמחים מעט מלמעלה, מכסים ומניחים למשך 30 דקות.
6. מגלגלים כל כדור בצק לכיכר אובאלית ומקמחים בקמח גס כלשהו (לאפייה אידיאלית מומלץ להשתמש בסמולינה דקה [שטיבל 9]).
7. מקמחים סלסילות התפחה אובאליות (להפרדה אידיאלית, מומלץ להשתמש בקמח אורז שטיבל) מניחים כיכר לחם בתוך כל סלסילה, מכסים בניילון ומתפיחים בטמפרטורת חדר למשך כשעה וחצי עד להכפלת נפח הכיכר.
אופים:
8. מכינים 2 גזירי נייר אפייה בצורה אובאלית בגודל של סלסילות ההתפחה, ומניחים על גבי מירדה.
9. כשעה לפני האפייה: מניחים על קרקעית התנור תבנית ברזל יצוקה, מניחים את אבן האפייה בשליש התחתון של התנור ומחממים ל-250 מעלות, חום עליון תחתון + טורבו.
10. מעבירים את כיכרות הלחם מהסלסילות אל גזירי נייר אפייה המונחים על גבי מירדה וחורצים בעזרת סכין חדה את שתי הכיכרות. במקביל, מרתיחים מים שישמשו להוספת לחות לתנור בזמן האפייה.
10. מעבירים את הכיכרות בעזרת המירדה אל אבן האפייה הלוהטת שבתנור, עם מרווח של 5-10 ס״מ ביניהן.
11. יוצקים כוס מים רותחים לתבנית הברזל שמיקמנו מראש בתנור, סוגרים במהירות את דלת התנור ומורידים את הטמפרטורה ל-230 מעלות, חום עליון תחתון (בלי טורבו).
12. אופים במשך 45 דקות עד שמתקבל גוון שחום מעט.
13. מעבירים לרשת צינון עד לקירור מוחלט.